Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Чужденците избраха мартеницата за символ на България

22 коментара
Чужденците избраха мартеницата за символ на България

Чужденците са избрали мартеницата за символ на България в класацията на англоезичното списание Vagabond, стана ясно в четвъртък при представянето на резултатите от вота. Главният редактор на списанието Антони Георгиев съобщи, че мартеницата е получила 25% от гласовете на участвалите 1229 души. На второ място, но с незначителна разлика, е "мъглива утрин в Родопите" (24.8%), а на трето място идват мутрите – 11.9%.

Веднага след тях са се класирали секси момичетата – 9.1%, ракия и цигарен дим – 7.6%, изразът "Ей сега" – 6.8% .

Георгиев посочи, че противно на очакванията космополитната централна част на София с църква, джамия и синагога се е класирала на по-задно място и е получила 4.7% от гласовете.

Свръхзастрояването на Черноморието е с 4.2% от гласовете. Съжителството на скъпи коли и магарешки каручки е предпоследно с 3.9%, а бездомните кучета са на дъното на класацията с 1.7%.

Според културолога Георги Лозанов първите пет позиции са емблематични за това, че сред чужденците доминира позитивното отношение към България, обратно на нашите схващания, че те имат резерви към страната. По думите му демократична България, независимо от недъзите и проблемите, които има, е с подобрен имидж.

"Мартеницата е знак за принадлежност към една група и слагайки я, човек се идентифицира към нея. В случая – към празничната култура на българина", обясни Лозанов. Класирането на мутрите на трето място, според него, е отговорът на това защо са намалели чуждестранните инвестиции и защо е толкова трудна интеграцията на България в Европейския съюз.

"Мутрите са символ на превръщането на насилието и далаверите в престиж, на корупцията и фарсовете като самоубийства, които страшно много приличат на убийства", добави Лозанов. Според него секси момичетата и ракията олицетворяват мечтата на чужденеца "да му отпусне края". Това, че тези символи са поставени след мутрите, обаче показва, че чужденците все пак харесват повече живота в нормите, а не този извън тях.

Посланикът на Ирландия у нас Джефри Кийтинг заяви, че е особено щастлив, че мартеницата е класирана на първо място, тъй като от самото начало тя е била негов фаворит. Посланикът на Южна Африка Герхард Висер коментира, че мутрите са класирани на трето място, тъй като непрекъснато се набиват на очи и даде пример с фитнеса, който посещавал. "Там една мутра идваше с цялата си охрана и след това отново заедно влизаха да се къпят в банята", разказа той. Според Лозанов това е пряка аналогия с Бай Ганьо в банята и допълни, че мутрите всъщност са новият Бай Ганьо.

Кампанията на Vagabond стартира през юли, като алтернатива на официалната кампания за избор на символ на България, в която бе избран Мадарският конник.

Целта на организаторите от списание Vagabond бе да се даде публичност на необременения поглед върху България, извън стереотипите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анонимен
    #24

    Естествено, че ще изберат мартеницата, нали ни на нас ни е отредена логистичната част мизансцена. За Мадарския конник и за Перперикон изобщо не са чували, защото нашите сервилни археолози ги изкарват някак внесени и по недоразумение попаднали, а може би изработени по подражание на "елински", "микенски" и пр. култури.

  2. неосведомен
    #23

    мутреницата е символа.

  3. неосведомен
    #22

    мартеница с лика на мухобойко–:)

  4. konfucius
    #21

    Mutra, zakichena s martenica, v ranna Rodopska utrin piiva rakiia, pushi cigara a do nego hubava devoika :-) welcome to Bulgaria

  5. Карина
    #20

    по оптимистични и радостни.

  6. вагабонт
    #19

    организираха тази чифутска провокация срещу българите, като избирателно предложиха една сюрия от глупави и по-глупави символи, с които да принудят чужденците да идентифицират българите с тези простотии и да ги унижат. Въпреки това, чужденците успяха все пак да отсеят най-достойния български символ измежду останалите идиотщини. Акцията на вагабонтите се провали!

  7. Alex
    #18

    Martenicata q ima i v Rumania. Taka che ne e 100% nash simvol

  8. DESI
    #17

    Martenici ima v Rumania, Garcia, Makedonia i predpolagam v Sarbia... Dumite s koito se pridruziava zakichaneto s martenica v Rumania sa priblisitelno sas sastoto znachenie. V Garcia se kazva " da ne te pregori slanceto"...

  9. ....
    #16

    Samo potyrsete v google "Martishor" i shte vidite kyde go ima po sveta.

  10. един
    #15

    обобщеният символ на България може да бъде: мутра, намерена в мъглива утрин в Родопите, "самоудушена" с мартеница, заради спор за презастроен туристически комплекс по Черноморието, в който се предлагат секси български момичета, наред с традиционната ракийка

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.