Пет любими пролетни цветя: Интересни факти

3292 преглеждания

Поканете пролетта в дома си с букет от ароматни и възхитителни пролетни цветя

Освен топящият се сняг и по-топлото време, нищо не носи по-голяма радост от идването на пролетта от цветята. Цветята притежават силата да ни повдигнат настоението с един поглед или с дъха на сладкия си аромат. Освен това, няма по-добър начин да поканите пролетта в дома си, отколкото с букет от ароматни и възхитителни пролетни цветя.

Ето и няколко интересни факти за пет от любимите ни пролетни цветя, които обикновено са синоним на сезона:

Лалета - внесени от Турция, луковиците на лалетата за първи път достигат до Европа през 1600 г. По време на нидерландската златна епоха, лалетата стават толкова популярни сред богатите, като символ на статут (засаждането на цветя в градината е признак на лукс, защото повечето хора садят ядливи растения), че в един момент цената за луковицата на лалето става приблизително еквивалентен на 10 пъти средния годишен доход на занаятчия.

През 1700 г. сортът лалета Semper Augustus, включващ червени и бели набраздени венчелистчета, се превръща в най-ценените и скъпи луковици на лалета, продавани по време на „Манията по лалета“ в Нидерландия. Днес, Нидерландия все още почита богатото си наследство на лалетата с ежегоден фестивал.

Зюмбюли - най-лесно разпознаваеми със своя отчетлив аромат, зюмбюлите цъфтят в различни цветове. Понякога използвани като символ на прераждането, зюмбюлите заемат видно място на масите на персийските новогодишни празненства на пролетното равноденствие.

По отношение на техния произход се смята, че зюмбюлът е отгледан за първи път в Константинопол през 16 в. По-късно те са внесени в Европа, където любителите на зюмбюла отглеждат много нови сортове и развиват различни цветове на ароматното цвете.

Нарциси - според легендите, цвето е получило научното си име от гръцкия мит за Нарцис, станал известен със своята красота. Съществуват между 40 и 200 различни вида нарциси, които са се превърнали в символ на Великден в много култури. Всички видове нарциси имат една и съща цветна структура. Всеки цвят има околоцветник (шест външни части, подобни на венчелистчета), който заобикаля централна корона.

Нарцисите могат да цъфтят от шест седмици до шест месеца, в зависимост от условията на отглеждане.

Ириси - в древен Египет цар Тутмос III увековечава ирисите като цвете, символизиращо прераждането. Трите венчелистчета на ириса в Египет са били символ на мъдрост, вяра и доблест. Името на ириса идва от гръцката дума за дъга, която се отнася до многото цветове и вариации на растението.

В древния свят, индийските и египетските култури са били сред онези, които са използвали коренища на ириса за медицински цели и за производството на парфюми.

Всеки цвят на ириса означава нещо различно. Видът ирис като цяло символизира красноречието, но всеки цвят също носи свое собствено значение. Например, лилавите ириси изразяват възхищение и мъдрост, докато синьото е символ на вярата и надеждата. Казват, че жълтите ириси символизират страстта, а белите символизират чистотата.

Маргаритки - те принадлежат към едно от най-големите семейства растения в света - Angiospermae. Повече от 24 000 вида цветя принадлежат към това семейство и съставляват почти 10% от всички цъфтящи растения на Земята.

Маргаритката всъщност е две цветя в едно. Цветните венчелистчета се считат за едно цвете, а групата от малки жълти венчелистчета на диска, които образуват „око“, технически е друго.

Като растение маргаритки символизират невинност, чистота, лоялност, търпение и простота. Класическата бяла маргаритка се свързва със смирение, а по-рядката синя маргаритка загатва за откритост и мир. Букет от маргаритки може да бъде перфектният жест за много различни поводи, в зависимост от цвета, който изберете.

Превод и адаптация: EspressoNews, Снимки: pixabay.com

EspressoNews

Последвайте EspressoNews във Фейсбук